Памятник на месте переправы через р. Днепр 02.10.1943 г. и высадки десантной группы 195-й стрелковой дивизии, пл.Десантников, речной порт в г. Днепр.

Координаты в Google Earth:

Широта: 48.479814

Долгота: 35.028246

Путівник «Військова Пам'ять Дніпра»:

Командування поставило військам  жорстку бойову задачу: за будь-яких умов форсувати Дніпро та захопити плацдарм на правому березі в межах міста. 1-го жовтня 1943-го  року була здійснена перша спроба висадки десанту 20-ї  гвардійської стрілецької дивізії в районі Монастирського острова, однак вона закінчилася поразкою.
В ніч проти 2 жовтня  безуспішно завершилася й друга спроба форсувати Дніпро в районі річкового порту. О четвертій ранку одна з рот 195-ї стрілецької дивізії розпочала розвідку, однак успіху операція не мала. Командира роти, який, на думку командування, зірвав бойове завдання, розстріляли за наказом командира дивізії.
В ніч з 2 на 3 жовтня 1943-го  року за 800 метрів від залізничного мосту працювала підсилена розвідувальна група 573-го стрілецького полку. У її складі було півсотні бійців. Десант очолив заступник комбата, старший лейтенант Роман Стародубцев. Переправу здійснювали на восьми човнах. Коли розвідники наблизилися до берега, ворог помітив групу та накрив щільним кулеметним та мінометним вогнем. Під час запеклого бою п’ять човнів були повністю розтрощені, частина розвідників потонули, а 16 бійців, з яких одинадцять були тяжко поранені, на вцілілих човнах повернулися на берег.
Попри всі втрати, ціною неймовірних зусиль розвідгрупа  Стародубцева врешті-решт  висадилася на правий берег та захопила ворожі траншеї. Десантники  впродовж цілого дня вели запеклий бій з ворогом та загинули, виконавши бойовий наказ.
23 жовтня 1973-го року  в День 30-річчя визволення Дніпропетровська,  відкрили пам’ятник розвідникам групи Стародубцева. Його встановили на площі перед Річковим вокзалом. На честь загиблих героїв битви за Дніпро площа носить назву «Десантників».

Copyright: Роман Бугайченко